上海夜生活PTD

Conde House / SAMF Arquitectos

Posted on

first_img 2011 Conde House / SAMF ArquitectosSave this projectSaveConde House / SAMF Arquitectos Photographs:  Daniel MalhãoText description provided by the architects. This house, for a musician, is located in a low-density housing area, near a large pinewood, south of Lisbon. The site had an unusual topographical situation, where the construction of the front street had cut the landscape to form a small “cliff” 3/4m high. The house was thought as a substitution of this cliff, maintaining the original situation overlooking the street, over a high sustaining wall. A patio was excavated as the entrance. Save this picture!© Daniel MalhãoThe volume of the house follows the slope of the street and its interior adapts to the topography with different floor levels and varying ceiling heights. The house is partially buried on the ground-floor and opens itself to the garden, on a north-facing slope. The street facade is stepped with three planes, decomposing the single volume, creating rhythm and openings to the south. Save this picture!© Daniel MalhãoThe ground floor is divided into two levels. On the first, we find the main entrance, the garage, storage and a gymnasium, and lower, the main social areas, with a double height space in the living room. The top floor has also got a split level: firstly you access a study room, which is linked to a roof-top veranda, unsuspected by the passer-by, and finally you climb to the more secluded area of the bedrooms. Save this picture!© Daniel MalhãoAn effort was made to provide direct connection from all the main interior spaces to the garden. This was achieved by building platforms at different levels. One of these platforms includes a small swimming pool and a wooden deck. Save this picture!© Daniel MalhãoBuilding with bricks was a dominant theme of this project. Building with bricks involves playing a game; a game with an elementary piece, whose dimensions are naturally adapted to the limits of the hand. A game with simple and self-evident rules, that allows for endless variations. Save this picture!© Daniel MalhãoBy introducing this game of addition as the “operating system” of the project, it is a modular rather than a dimensional precision that is sought for. The modular precision that Mies spoke of when remembering his father fixing the dimension of a house by laying whole bricks, side by side, on the foundations. Because, as any child who plays with Legos knows, you don’t break the pieces, you add one piece to the next. Save this picture!© Daniel MalhãoBesides using bricks extensively on the outside as an enveloping element, we also brought this modular logic inside the house. All of the ground floor was paved with bricks laid side by side, as were the steps, and vertical cladding of walls in the kitchen and the roof-top veranda. Save this picture!© Daniel MalhãoBuilding with brick can result in an architecture whose character can be opposed to the obsessive rigour its design process involves. By trying to reveal the natural qualities of the chosen materials: clay, pinewood, slate and stucco, together with an open organization of the spaces, we tried to create an atmosphere of relaxed comfort that was sought for by both ourselves and the client.Save this picture!ground floor planProject gallerySee allShow lessUniversity of Applied Arts Extension Proposal / Wolfgang TschapellerArticles2012 TED Prize Winner: The City 2.0’s Wish has been Revealed!Articles Share Projects Save this picture!© Daniel Malhão+ 18 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/212160/conde-house-samf-arquitectos Clipboard Conde House / SAMF Arquitectos “COPY” “COPY” CopyHouses•Seixal, Portugal ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/212160/conde-house-samf-arquitectos Clipboard Year:  Portugal Houses Area:  312 m² Year Completion year of this architecture project Architects: SAMF Arquitectos Area Area of this architecture project Photographs CopyAbout this officeSAMF ArquitectosOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesSeixalPortugalPublished on March 01, 2012Cite: “Conde House / SAMF Arquitectos” 01 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardBedsFlorenseBed – UpholsteredSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassMetal PanelsTrimoMetal Panel Finishes – ArtMeSkylightsLAMILUXRooflight F100 CircularWire MeshGKD Metal FabricsMetal Fabric in TransportationSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement-Bonded Particle Board – Viroc NatureMetal PanelsRHEINZINKSeam Systems – Flatlock TilesSofasMenuDining Bench – EaveTablesArtisanCoffee Table – BloopMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more